niedziela, 14 kwietnia 2013

Spaghetti z pomidorami i serem feta.


Przepis na to spaghetti dostałam od koleżanki dawno temu i od tamtej pory jest to moja ulubiona wersja tego dania.

Co będzie nam potrzebne:
  • czerwona cebula
  • 4 średnie pomidory, (zwykle zastępuję je tymi z puszki i świetnie się w tym przepisie sprawdzają)
  • pół kostki sera feta
  • małe opakowanie oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • opakowanie makaronu spaghetti 



Wykonanie:

Cebulę kroimy w krążki, a pomidory i ser feta w kostkę, oliwki można zostawić w całości.





Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej posoloną cebulę. Smażymy, aż będzie miękka i pilnujemy żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już gotowa wrzucamy pomidory razem z sosem (jeśli były z puszki), podgrzewamy chwilę, dodajemy oliwki i ser feta. 


Doprawiamy solą (oszczędnie bo ser feta jest słony), pieprzem cytrynowym i bazylią. Ugotowany al dente makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem. 

 Smacznego!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...